Předporodní kurz s jógou, meditací a dýcháním

Když jsem se poprvé doslechla že má porodnice pořádá předporodní kurzy, rozhodla jsem se na ně přihlásit. I přestože se občas tvrdí že lepší je sladká nevědomost, já se řídím tím, co můžu ovlivnit chci ovlivnit a co nemůžu ovlivnit nechám na osudu. I přestože v tomto celém aktu plně důvěřuji lékařům, stále je ve mně můj vnitřní hlas který mi říká, že porod není jen fyziologický proces, ale také hlavně duševní. Proto jsem hledala i nějakou alternativu, něco kde se budou zaměřovat více na ten vnitřní prožitek ženy při porodu.

Nevím jestli jsem to přitáhla svými myšlenkami nebo to byla náhoda, ale objevila jsem předporodní kurz spojený s jógou, meditací a dýcháním vedeným Petrou Bzirskou a rozhodla jsem se ho zúčastnit.

Petra Bzirská je lektorkou jógy a gravidjógy 1. stupně a nově také dulou. Zaujala mě její životní cesta díky které se k józe dostala a také to že svou druhou dceru porodila doma. Je to úžasná inspirující žena o které byste v žádném případě neřekli že už je babičkou. Více o Petře se můžete dočíst na jejích stránkách Gravidjoga.cz

Kurz se konal v centru trvalého zdraví Cordeus, trval 5 hodin a kromě mě tam byly ještě další tři maminky. Na úvod se nás Petra společně s porodní asistentkou Dášou Vlčkovou zeptaly jaký je náš dosavadní průběh těhotenství, kde a jak se chystáme rodit. Řekly nám praktické informace co si vzít s sebou do porodnice, jak poznáme že je ten správný čas vyrazit a jaké jsou naše možnosti při porodu. Tyto informace jsem již znala z předporodního kurzu v porodnici, a bylo milé zjištění, že se téměř všechny shodovaly. Pro nastávající maminky které nechodí na předporodní kurz jsou tyto informace rozhodně užitečné.

Poté jsme si ukázaly uvolňovací polohy pro těhotné a zacvičily pár relaxačních poloh. Následovala pauza na oběd kde jsme si přátelsky popovídaly a pak pokračovaly v kurzu. Petra pro nás připravila kartičky s afirmacemi, kdy jsme si každá nějaké náhodně vybraly. Jak už to tak s afirmacemi bývá, každá jsme si vybraly právě takové, které jsme nejvíce potřebovaly. Já jsem si vytáhla:

“Volně dýchám a vím, že já i mé dítě jsme v bezpečí.”

“Důvěřuji svému tělu i děťátku, že vše se děje ve správný čas.”

Poté jsme probíraly jak to na nás působí a jak bychom si tyto afirmace měly opakovat v průběhu celého našeho těhotenství až do porodu. Jako další byla krásná dlouhá relaxace, kdy jsme si lehly do pohodlné polohy, přikryly dekami a Petra nás prováděla celým uvědomováním našeho těla a pomohla nám se opravdu zrelaxovat. Dále jsme si ukázaly další ulevovací polohy při porodu a také nás Petra s Dášou naučily dýchání při porodu. Petra nám vysvětlila dýchání s výdechem “A” a vizualizací, kdy se při porodu naše pánev otevírá jako písmeno A a pomáhá nám to vytlačit miminko. Dáša naopak předvedla tzv. psí dýchání – krátké a rychlé které se využívá při pozdější fázi porodu. Techniky dechu považuji já osobně za nejužitečnější, protože porod je převážně o tom jak žena dýchá a co si při tom představuje.

Závěrem chci říci že kurz byl úžasný a splnil všechno to v co jsem doufala. Je dobré získat různé pohledy na věc a pak si vytvořit svůj vlastní názor. Já osobně se nechám vést porodní sestrou, ale zároveň budu poslouchat své tělo a vizualizovat si hladký průběh porodu. Držte mi palce. A pokud jste také v očekávání jako já, rozhodně doporučuji potkat Petru a zkusit její gravid jógu a nebo zajít na nějaký její kurz, veškeré její aktivity můžete vidět ZDE. S láskou Simi