Těhotenská nespavost

Během posledního měsíce těhotenství jsem začala pociťovat silnou nespavost. Často se mi stává že nemůžu usnout, převaluji se ze strany na stranu, Edwínek v břiše zvesela kope a já ne a ne usnout. Když už se mi konečně povede usnout, najednou se zas vzbudím a začíná to celé od začátku. Mé spaní je teď celkově velmi lehké a vzbudí mě téměř vše. Přisuzuji to přípravě na mateřství a tomu, že si mé tělo zvyká na ponocování s miminkem. 

Ze začátku jsem to řešila tak že jsem se zvedla a šla do vedlejšího pokoje pracovat na počítači, to ale není úplně nejlepší řešení. U počítače jsem strávila minimálně 2 hodiny a byla pak věčnost než se mi zas povedlo usnout. Druhý den jsem byla velmi unavená a i když jsem si říkala že to nevadí, tak jsem brzy pochopila že to není zrovna ideální strategie.

Můj porod se blíží a v tuto chvíli je důležité abych byla hlavně odpočatá a plná sil, jak psychicky tak i fyzicky. O to lépe se dá pak porod zvládnout, takže na tom opravdu záleží. Proto se nyní snažím chodit spát dříve a když mám zas ten pocit že snad nikdy neusnu, už nikam neodcházím a zkrátka odpočívám v posteli a většinou pak i brzy usnu.

Pokud vás také trápí těhotenská nespavost, tady je pár mých tipů:

  • Nikdy nechoďte spát hladové. Pokud se chystáte jít brzy spát ale už vám začíná kručet v břiše, dejte si alespoň nějakou lehkou bílkovinu – kousek sýra, sklenici mléka a pod.
  • Před spaním už moc nepijte. Jakmile vypijete sklenici vody, můžete si být jisté že za půl hodiny se vám bude chtít ukrutně na záchod.
  • Neponocujte. I když se vám ještě nechce spát, snažte se chodit spát každý den v podobnou hodinu, aby si vaše tělo zvyklo a lépe usínalo.
  • Zkuste si bříško obalit dekou a nebo podestlat polštářky. Já jsem tak ze začátku usínala a bylo to skvělé. Nakonec jsem si ale pořídila kojenecký polštář a bez něj si to už nedovedu představit. Na trhu jich existuje opravdu mnoho tak uvidíte jaký vám bude vyhovovat,  já mám od značky Red Castle a je naprosto skvělý. Ležím s ním i u televize a je to takové mé křesílko i polštář zároveň. Mám ho z Trendy Baby a nedám na něj dopustit.

Držím vám palce a přeji mnoho klidných a prospaných nocí. S láskou Simi