Svíčková – recept podle mojí maminky

Svíčkové jsem se vždy obávala a nevařila, protože mi to přišlo strašně pracné. Navíc mi Lukáš tvrdil, že svíčkovou nechce, takže jsem ani neměla důvod ji uvařit. Až mé těhotenské chutě mě k ní dohnaly. Vzhledem k tomu, že jsem od mala byla zvyklá na tu naší “oranžovější” svíčkovou, kterou dělala moje mamka, zeptala jsem se na recept.

Ještě než vám recept nasdílím, musím říct, že to opravdu není nic tak těžkého a podle mě to zvládne každý. Ano, je to časově náročnější, ale stojí to za to! Já ji dnes dělala v tomto týdnu již podruhé, protože Lukášovi tak chutnala, že ji chtěl znovu! 😀 Jde tam opravdu hodně zeleniny, takže z toho člověk ani nemá pocit, že to je nějaká “nezdravá česká kuchyně”. No posuďte sami.

Na cca 4 porce budete potřebovat:
0,6 kg hovězí falešné svíčkové (pokud máte rádi více masa, tak doporučuji udělat 0,8-1 kg masa)
600 g mrkve
300 g kořenové petržele
5 ks cibule
100 g špeku
cca 100 ml smetany (s obsahem více než 30% tuku)
zeleninový bujón (není nutný, ale doporučuji)
nové koření
bobkový list
ocet
třtinový cukr
sůl, pepř, olej, mouka na zahuštění

houskový knedlík

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostky. Do tlakového hrnce (můžete i do klasického, ale budete vařit 2x déle) nalijeme trochu oliv. oleje a cibulku orestujeme. Přidáme nakrájený špek. Mezitím si oloupeme mrkev a petržel a nakrájíme na kostky. Přidáme je do hrnce a společně orestujeme. Připravíme si maso, které pořádně osolíme a opepříme. Celou zeleninovou směs vyndáme z hrnce, kápneme tam trochu olivového oleje a zprudka tam osmažíme špalíček masa ze všech stran. Stačí opravdu chvíle z každé strany, hlídejte to, aby se vám hrnec moc nepřipálil. Jakmile se začne hrnec připalovat, vraťte tam zpět zeleninu a zalejte vodou (cca 0,5 litru). Přidejte pár kuliček nového koření a bobkový list – spočítejte si, kolik tam toho dáváte, před mixováním to pak bude nutné vyndat. Osolte a přidejte pepř, já doporučuji přidat ještě 1 kostku zeleninového bujónu. Tlakový hrnec zavřete a nechte vařit 1,5 hodiny (u klasického hrnce doporučuji vařit i 3 hodiny – dokud maso pořádně nezměkne).

Po uvaření vyndáme maso, bobkový list a nové koření. Do zeleninové směsi přidáme trochu hladké mouky (cca 2 lžíce), smetanu, 2 lžíce octu a 3 lžíce třtinového cukru. Směs důkladně promixujeme tyčovým mixérem a necháme ještě chvíli povařit. Na závěr už jen dochutíme solí a pepřem, pokud je potřeba.

Maso si nakrájíme na plátky a mezitím napaříme houskový knedlík (ten zatím domácí nedělám :). Jakmile je knedlík hotový, servírujeme na talíř a můžeme ještě dozdobit šlehačkou a brusinkami (nemusí být, je to dobré i bez toho). Vyzkoušejte a dejte mi vědět, jak vám chutnala!

Před mixováním nezapomeňte vyndat maso, bobkový list a nové koření.

Dobrou chuť!