Jelikož jsme si tuto domácí pizzu opravdu oblíbili, přidávám recept i sem na blog. Tento recept vyjde na 1 větší pizzu, která se vám vejde na plech (viz mé foto). Můžete udělat také 2 menší. Já dělám těsto většinou z dvojité dávky a máme oběd i na druhý den (jen se ohřeje v troubě). Za recept na těsto děkuji Nikče @nikolfjord, já k tomu přidávám ještě svůj postup na vykynutí a také recept na rajčatové sugo.
Budete potřebovat:
Na těsto:
300g hladké mouky
200 ml teplé vody
1 lžička sušeného droždí
1 lžičku soli
1 lžíci olivového oleje
Sugo na pizzu:
Rajčatový protlak
Třtinový cukr
Sůl
Bazalka
Oregano
Olivový olej
Pepř
Suroviny na pizzu:
Dle vašich chutí a preferencí
Určitě hodně sýru – doporučuji Mozzarelu, nebo jiný tvrdý sýr s obsahem min. 40% tuku
Kvalitní šunka
Salám
Olivy, kukuřice, cibule – cokoliv vám chutná
Dejte na pizzu opravdu hodně šunky, sýru…nešetřete a dejte tam toho spíše více, než méně. Na upečené pizze se to pak “ztratí” a nikdo nemá rád suché okraje.
Postup:
Suroviny na těsto si smícháme ve velké míse a rukama vypracujeme těsto. Pokud se vám bude lepit, přidejte ještě trochu mouky. Těsto přendejte do jiné mísy, přikryjte čistou utěrkou a vložte do predehřáté trouby zhruba na 100 stupňů. Troubu vypněte. Nechte těsto kynout v teplé (vypnuté) troubě 1 hodinu.
Mezitím si připravte v misce sugo. Do rajčatového protlaku přidejte dle chuti třtinový cukr, olivový olej, bazalku, oregano, pepř a sůl.
Až vám těsto nakyne, můžete tam přidat ještě trochu mouky, aby se nelepilo. Připravte si plech s pečícím papírem. Z těsta opatrně vytvarujte tvar pizzy, který chcete. Pokud se vám v těstě dělají díry, namočte si dlaně do vody. Těsto jde pak krásně vytvarovat a roztáhnout na pečící papír. Potřete ho rajčatovým sugem. Jako první dejte sýr, poté šunku a nahoru salám, případně olivy, kukuřici a další suroviny dle chuti.
Pečte v troubě na 220 stupňů asi 20 minut. Pizzu hlídejte, aby se nespálila.
Pokud máte rádi česnek, vytlačte 1 stroužek do olivového oleje a potřete tím okraje pizzy. Pizza tím dostane skvělou chuť a okraje budou delikatesa!
Dobrou chuť!