Toto je vylepšená verze mého “Rychlokoláče“, který jste si tak oblíbili. Příprava není zas tak rychlá jako u Rychlokoláče, ale chuťově je opravdu vynikající. No posuďte sami.
Na přípravu budete potřebovat:
Kulatou formu na koláč s odnímatelným okrajem
Na těsto:
200 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
70 g vlašských ořechů
125 g másla
máslo na vymazání formy
trošku kokosu na vysypání/případně mouky
Na náplň:
8 malých jablek (nebo 4 velké)
cca 4 lžíce třtinového cukru (můžete i více, jablíčka by měla být hodně sladká)
cca 2 lžíce mleté skořice
Můžete dát trochu rumu (já ho neměla 😅)
Na polevu:
Vanilkový pudink
Postup:
Do velké mísy si připravíme mouku, cukr, nadrobno rozmixované vlašské ořechy a máslo. Vše promícháme a vytvoříme těsto. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme na chvilku odpočinout do lednice.
Mezitím si oloupeme jablka, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé plátky, nebo je nastouháme nahrubo. Vložíme do pánve, přidáme třtinový cukr a skořici. Dle potřeby můžeme přidat ještě trochu vody. Pomalu (na malém stupni) vaříme asi 20 minut, dokud jablíčka nejsou krásně měkká.
Rozehřejeme si troubu na 180 stupňů. Připravíme si formu na koláč, vymažeme dno máslem a vysypeme moukou, nebo kokosem. Vyndáme těsto z lednice. Těsto natlačíme rukama rovnoměrně na celý povrch formy. Formu pouze s těstem vložíme do trouby. Pečeme cca 35 minut a poté přidáme ještě změklé jablka. Pečeme dalších 10 minut a formu s těstem a jablky vyndáme z trouby.
Jako poslední si připravíme vanilkový pudink dle postupu na obale. Doporučuji ho trošku více osladit, přece jen to jde na koláč a koláč má být dostatečně sladký.
Hotový pudink už jen opatrně nalejeme na vrstvu jablek. Horký koláč necháme vychladnout a můžeme podávat. Uchovávejte v lednici. Dobrou chuť!