Hrůzy i krásy KOJENÍ

Článek jsem takto nazvala záměrně. Kojení skutečně může být ta nejkrásnější věc na světe, ale zároveň také největší utrpení. Začnu hezky od začátku z porodnice, kdy jsem poprvé začala kojit (nebo jsem se o to alespoň snažila). Z článků o kojení jsem věděla, že v porodnici je vždy nějaká zlá sestřička, která spoustě žen řekne, že mají špatné bradavky, a že zkrátka nikdy kojit nebudou. Byla jsem na ní připravená, ale naštěstí jsem žádnou takovou nepotkala. Zato jsem potkala jinou.

Řekla mi, že mám pěkně zlobivé miminko, a že při jeho váze ho nejsem schopná nakojit a měla bych mu dát umělý příkrm.

Kdybych neměla mléko, tak to udělám, ale vzhledem k tomu, že se mi prsa “vylévaly” a mléka bylo opravdu dost, nechtěla jsem se s tím smířit. Ze začátku jsem miminko přikládala každé 2 hodiny, ale měla jsem špatnou techniku kojení. Edwínek sál a tak jsem si myslela, že kojím, ale opak byl pravdou. Byla jsem přesvědčená, že mu musím bradavku stále přidržovat, místo toho jsem mu ji “přiškrcovala” a mléko mu skoro vůbec neteklo. Po dvou dnech to odesly moje ňadra a také Edwínek, který měl neskutečný hlad. Bojovala jsem ale dál a po konzultaci se dvěmi sestrami jsem zjistila, že si musím Edwínka položit na ruku – bříškem k mému bříšku a bradavku rozhodně nestlačovat a nechat mu ji pak volně v pusince. Najednou jsme nakojili neskutečně hodně mililitrů (v porodnici musíte miminko vážit před a po kojení), a díky tomu jsme byli propuštěni domů.

Doma to bylo fajn do té doby, než se mi v ňadrech začaly tvořit záněty. Párkrát se mi v noci stalo, že jsem dostala obrovskou zimnici a v prsou se vytvořily tvrdé boule. Naštěstí to většinou Edwínek “vysál” a také se mi to dařilo rozmasírovat ve sprše při tekoucí teplé vodě. Několikrát jsem si ale vzala 2 paraleny najednou, což mi poradili v porodnici. Paralen se může i při kojení, tak se toho nebojte a když je nejhůř, určitě si ho vezměte. Je ale potřeba vzít 2 najednou, aby to působilo protizánětlivě. Vždy se ale raději poraďte v lékárně nebo s odborníkem.

Na podrážděné bradavky můžu rozhodně doporučit Purelan od Medely. Je sice o něco dražší, ale určitě si ho pořiďte již do porodnice a mazejte ňadra od prvního dne kojení. Jako jedna z mála mastiček se nemusí smývat a miminko tak můžete hned po namazání nakojit. Pokud bude nejhůř a vaše bradavky budou strašně bolet, zkuste si na pár dní vzít klouboučky a kojit s nimi. Nedoporučuji ale kojit jenom s kloboučky, celý proces kojení trvá o mnoho déle a je to i méně pohodlné, pokud potřebujete nakojit mimo domov.

Frekvence kojení je také často diskutované téma. Na internetu se dočtete dva hlavní názory. Jeden tvrdí, že máte dodržovat pauzy mezi kojením minimálně 1,5 hodiny a druhý je zastáncem kojení kdykoliv si miminko řekne. Já jsem ze začátku vždy dodržovala minimálně 2 hodiny mezi kojením, ale nyní už kojím kdykoliv si Edwí řekne a vím, že má hlad. Edwího často trápí bříško při kojení a díky tomu se dostatečně nenapije.

Po hodině má opět hlad a byla by hloupost ho trýznit ještě další hodinu, aby to bylo “podle tabulek”.

U kojení je velmi důležité najít si tu správnou polohu pro vás a miminko. Vy se musíte cítit pohodlně a miminko se vám přizpůsobí. Já využívám kojící polštář Red castle, díky kterému mě nebolí záda. Můžete ale kojit např. i vleže, kdy nic potřebovat nebudete. Nám vyhovuje poloha v polosedě.

Věčné téma je také dieta při kojení. Někdo tvrdí, že kojení není vůbec ovlivněno naší stravou, ale já si logicky myslím, že je. Ze začátku jsem se strašně bála cokoliv sníst a žila jsem převážně na těstovinách, jogurtech a rohlíku se šunkou. Nyní už si dávám i jiné jídla, ale pořád se vyhýbám pokrmům, které nadýmají nebo jsou pálivá. I tak mi ale přijde, že má Edwínek často záchvaty, i když jsem nic špatného nesnědla. Nebo o tom alespoň nevím, že je to pro něj špatné a nedělá mu to dobře… Např. taková laktóza v mléčných výrobcích. Můj manžel má intoleranci na laktózu, a tak je určitá pravděpodobnost, že ji může mít i náš syn. Často jím hodně jogurty a mléčné výrobky a asi udělám brzy experiment a vysadím je… Co když náhodou má Edwí bolesti bříška kvůli tomu? Také mám teď neskutečnou chuť na sladké, jsem schopná nahradit jedno normální jídlo něčím sladkým, což rozhodně není ideál. Při kojení je potřeba dávat si pozor také na veškeré alergeny. Uvádí se, že po třech měsících se to zlepší a miminko si postupně začne zvykat na více pokrmů.

V mém článku o novorozenecké žloutence jste si mohli přečíst o mých mukách, kdy jsem nemohla kojit. Najednou jsem si uvědomila, jak moc jsem si na kojení zvykla a jak moc jsem vděčná, že můžu kojit.

Je to něco neskutečného, propojení vás a miminka, co dokáže pochopit jen kojící žena.

Také jsem kvůli tomu byla nucena pořídit si elektronickou odsávačku, díky které jsem se pochopila, jak funguje “kojení” a kdy mléko teče. Ze začátku musí miminko (odsávačka) nějakou chvíli sát a nic neteče. Po chvíli se mléko spustí a začne krásně téct. Při kojení (odsávání) by vás to nemělo bolet, odsávání je dokonce ještě jemnější než kojení. Nebo alespoň mojí odsávačkou Tommee Tippee to jde krásně hladce. Pokud byste nutně potřebovali odsávat, rozhodně nepořizujte manuální (ruční) odsávačku, která je k ničemu. Ta moje letěla po prvních pokusech rovnou do koše. Rovnou investujte do elektronické, ušetříte si tak spoustu času, slz a nervů.

Kojení na veřejnosti je také poměrně zajímavé téma, to si ale nechám do příštího článku. Pokud se na kojení teprve chystáte, určitě si přečtěte více článků a zkušeností s kojením a také si připravte kontakt na laktační poradkyni. Na internetu existuje databáze, ve které najdete laktační poradkyni dle vašeho bydliště. Já jsem ji nakonec naštěstí nepotřebovala, ale určitě je to obrovská pomoc.

Držím vám palce a doufám, že se vám článek líbil a byl pro vás přínosem.

S láskou, Simi