Jak probíhalo naše stěhování a změna trvalého bydliště – kde všude je potřeba hlásit změnu?

O stěhování jsme přemýšleli již několik let. Bydleli jsme v malém bytě a nelíbila se nám ani lokalita. Po měsíci intenzivního hledání jsme měli štěstí a našli jsme nový byt. Stěhujeme se na Prahu 1!

Říká se, že je lepší vyhořet, než se stěhovat…

Asi na tom něco bude, protože stěhovat se se dvěmi malými dětmi je opravdu náročné. Využila jsem veškerou pomoc, která se dala. Nový byt byl potřeba uklidit (umýt kuchyň, koupelny, obývácí pokoj…) a k tomu jsem objednala uklízení službu Ohayno. Pokud byste ji také chtěli zkusit, domluvila jsem vám slevu na první úklid. Stačí napsat slevový kód SimonaSeligova15. Co se týče stěhování, Lukáš mi tvrdil, že vše odstěhuje sám, ale dělal by to celý den a oddělal by si záda. Pomohla nám firma Stěhování Vrána, kterou můžu vřele doporučit! Chlapi nám pomohli nejen se stěhováním, ale také nám zajeli pro těžké balíky do nábytku a následně i s nepotřebnými věcmi do sběrného dvoru. Pokud se budu ještě někdy stěhovat, tak jedině s nimi!

Změnu trvalého bydliště jsme potřebovali hlavně ze dvou důvodů. Zaprvé kvůli školce – pokud nemáte trvalé bydliště v dané lokalitě, nemáte nárok na školku. Pokud jsem tedy chtěla syna přihlásit do školky na Praze 1, potřebovala jsem tam mít i náš trvalý pobyt. A zadruhé jsme trvalé bydliště potřebovali kvůli parkování. Pokud ho máte, zajdete si na městský úřad a konkrétně na Praze 1 stojí roční parkování 1200 Kč (myslím, že by to tak mělo být i pro ostatní části Prahy).

Na městském úřadě vám změní trvalé bydliště i bez souhlasu majitele bytu a stačí Vám k tomu jen občanský průkaz a nájemní smlouva.

Změna trvalého bydliště nebyla tak složitá jako změna příjmení po svatbě. Nejdříve jdete na městský úřad v místě nového bydliště, vyplníte “Přihlašovací lístek k trvalému pobytu”, ukážete nájemní smlouvu nebo list vlastnictví a zažádáte si o nový občanský průkaz. Tam si můžete vyzvednout také papír s pokyny, kde všude je potřeba změnu trvalého bydliště nahlásit. Docela mile mě překvapilo, že jsem změnu nemusela hlásit na Finančním úřadě, na Živnostenském, ve zdravotní pojišťovně… Všude se má změna propsala automaticky. V bankách se změna také propsala sama bez nahlašování (vždy je ale lepší si to zkontrolovat a případně změnu v dané instituci nahlásit). Změnu jsem musela nahlásit na Úřadu práce, ze kterého dostávám rodičovský příspěvek. Dále musíte o změně informovat Vašeho zaměstnavatele, dodavatele elektřiny, telefonního operátora.. zkrátka všude, kde máte podepsanou nějakou smlouvu. Pokud vlastníte vozidlo, musíte změnu nahlásit i na Registru vozidel do technického průkazu. Více info o trvalém pobytu najdete na webu Ministerstvu vnitra.

Se změnou nového bydlení jsme moc spokojení a můžete mě sledovat na Instagramu, jak se nám žije na Praze 1.