Kakaové cukroví (pracny) podle mojí maminky

Toto cukroví jsme se ségrou v dětství naprosto milovaly a zůstalo nám to doteď. Dnes jsem pekla druhou várku a jak to tak vypadá, do Vánoc ještě určitě jednu udělám. Pokud hledáte zaručený recept na cukroví, které bude chutnat celé vaší rodině, rozhodně zkuste tento – nebudete litovat!

Recept na křehké kakaové pracny:

600 g hladké bílé pšeničné mouky

90 g kakaa na pečení

150 g moučkového cukru

250 g másla (může být i bez laktózy – ozkoušené)

150 g sádla

+ moučkový cukr a vanilkový cukr na obalování

Všechny ingredience smíchejte ve velké míse, nejprve sypké a poté přidejte změklé máslo a sádlo. Rukama vytvořte těsto. Ze začátku se vám bude zdát, že je konzistence velmi sypká, ale rozhodně nepřidávejte vodu ani nic podobného, hněte pořád dál. Vytvoříte pak krásné těsto, které zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 1 hodinu odležet v lednici. Následně si připravte formu na pracny. Já mám 2 silikonové z Tescomy, které ani nejsou určené na pracny, ale lze je na ně použít (viz foto). Těsto do formy postupně rukama natlačte a pečte v rozehřáté troubě na 175 stupňů zhruba 15 minut (záleží, jak velkou máte formu). Formu s menšími dílky peču na 14 minut a s většími na 18 minut. Cukroví je potřeba hlídat, aby se nespálilo. Po vyndání z trouby chvíli počkejte a nechte cukroví trochu vychladnout. Nevyndavejte ho z formy horké, mohlo by se drolit. Vlažné cukroví obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.

 

Tipy: Doporučuji mít 2 formy, nebo hodně kovových formiček. Když upečené cukroví vyndáte z trouby, musíte chvíli počkat až vychladne a tu danou silikonovou formu tudíž nemůžete hned použít. Proto je lepší mít druhou, kterou dáte hned do horké trouby. Pokud máte kovové formičky, není potřeba je vymazávat. Vždy ale s vyklepáváním chvíli počkejte, jinak se vám můžou drolit.

Moučkový cukr vždy přesyjte přes sítko, nebudete tam mít případné hrudky.

Cukroví skladujte v uzavřené krabici ve chladu. 

Upozornění: Nenahrazujte žádnou surovinu ničím jiným. Pokud to uděláte, cukroví už nebude tak dobré. Já jsem dělala jednu várku ze 400 g hladké mouky a 200 g jsem dala CELOZRNNOU hladkou mouku a bohužel to je na chuti znát. Proto vždy použijte ingredience, které jsou v receptu (sádlo je sádlo a rozhodně nepoužívejte místo toho např. rostlinný tuk jako je Hera) a dodržte také postup. Není to nic zdravého, ale je to neskutečně dobré a hlavně jednou za rok! 🙂 Ať vám chutná! Simi

IMG_6201IMG_6204IMG_6205IMG_6210IMG_6211IMG_6212IMG_6213IMG_6216IMG_6218IMG_6220IMG_6225IMG_6226IMG_6227IMG_6229IMG_6231IMG_6232IMG_6233IMG_6235IMG_6237IMG_6239IMG_6240IMG_6241IMG_6242IMG_6243