Jak uklidnit/uspat miminko? Mých 6 osvědčených tipů

Jak? Těžko. Alespoň to moje… Ale mám pár osvědčených praktik, které většinou vždy zaberou. Edwínkovi jsou nyní 3,5 měsíce a stále ho trápí bříško. Křičí, pláče a svíjí se bolestí. Pro mámu není asi nic horšího, než když se její miminko trápí. V tu chvíli byste dali cokoliv za to, aby přestalo plakat. Já osobně jsem zkoušela opravdu hodně věcí a až časem jsem zjistila, co z toho skutečně pomáhá. Vy ale rovnou můžete zkusit jednu z mých rad a pevně věřím, že to zabere i na vaše miminko.

  1. Kojení

Kojení je často nejlepší způsob, jak miminko uspat. Napije se dosyta a spokojeně usne. Edwínek se první měsíc vždy napil tak moc, že úplně “vytuhnul” a byl jako “gumák”. Dnes už to není tak časté, ale i tak se mi ho občas povede uspat kojením, hlavně večer. Zkuste miminko nakojit i v případě, že jste kojili před krátkou dobou. Často se mi stane, že Edwínka nakojím a např. po hodině strašně brečí. Zkusím mu dát prso znovu, on si párkrát cucne a u toho usne.

2

2. Bílý šum – zapněte pračku, myčku, fén nebo vysavač

Zprvu jsem měla pocit, že bílý šum na Edwínka vůbec nefunguje. V porodnici jsem měla šumícího medvídka a bohužel tedy vůbec nezabíral. Po nějakém čase jsem ho ale zkusila znovu a Edwínek se uklidnil a ihned usnul. Přijde mi, že je potřeba to zkoušet. Jednou to s Edwínkem ani nehne, jindy ho to krásně uspí. V současné době mu ale pouštím z notebooku bílý šum (déšť v autě) a to většinou pomáhá. Úplně nejlepší je ale zapnutá pračka, myčka, fén nebo vysavač.

IMG_0291

3. Kočárek

Aneb když už nevíš co, běž ven. Přes den bývá Edwínek doma dost neklidný a klidně by brečel i několik hodin. Jakmile ho venku položím do kočárku, ihned usne. Nevím, jestli je to venkovním vzduchem nebo čím přesně, ale hlavně že to funguje. Nejlepší venkovní bílý šum jsou jedoucí auta, déšť a kavárenský hluk. V poslední době mi občas sabotuje kočárek a na to fungují nejlépe dlažební kostky. Když to v kočárku drncá, je spokojený a uklidní se. Je zajímavé, že když jsme měli kočárek doma a otevřeli na něj okno, nefungovalo to. Zkrátka vždy poznal, že není venku a nelíbilo se mu to. Díky tomu jsem s Edwínkem často na procházkách a nebo na zahrádce někde v kavárně. Upřímně jsem ráda, že se narodil do léta a né do zimy, v -10 stupních si tohle neumím moc představit…

 

4. Houpy houp

Miminka se dobře uspí houpáním. Ať už je to v kočárku, v náručí, v nosítku nebo kdekoliv jinde. Houpání zkrátka uspává. První dva měsíce jsem dokonce Edwínka nosila po každém kojení v náručí a 15 minut jsem ho houpala. Dělala jsem to místo odkrkávání, protože když jsem to neudělala, Edwí začal škytat a bylo po spaní. To už naštěstí při jeho současných 8 kg neděláme. Houpání na něj ale stále funguje. První 3 měsíce jsme měli Edwínka přes den na speciálním polštáři CocoonaBaby a někdy na něm spal i v noci. Lukáš po nějakém čase vymyslel, že když se s ním zlehka začalo houpat ze strany na stranu, Edwínek během 5 minut krásně usnul. Byla to moje častá záchrana v brzkých ránech, kdy Edwí už neusnul sám od sebe.

20180302150106_IMG_0072

5. Nošení

Na uspávání prý skvěle zabírají šátky nebo nosítka. To já bohužel neposoudím, Edwínkovi se od začátku v našem nosítku nelíbilo. Co se mu ale hodně líbilo (a stále líbí) je nošení v náručí, do tzv. kolébky. Mně při tom sice již odumírá ruka, ale hlavně že je Edwí happy. Kolébka mu pomáhá proti bolestem bříška a společně s houpáním ho uspává. Nošení znamená ticho, položení na postel přináší neskutečný pláč. Přiznám se, že šátek jsem zatím nezkoušela. Trochu se bojím, že by to odnesla moje záda, která už nyní docela trpí. Edwínek je na svůj věk opravdový “macek” a já mám co dělat, abych ho zvedla z postýlky, natož ho nosila v šátku…

6. Hudba

Hudbou jsem Edwínka sice nikdy neuspala, ale častokrát jsem ho zklidnila. Přestal brečet a byl najednou v pohodě. Občas poslouchání hudby spojím i s karaoke – pustím si na Youtube písničky s lyrics a hned máme o zábavu postaráno. Musím to ještě chvíli využít, než mi Edwí řekne, že se to moje zpívání nedá poslouchat… 🙂

Nerada bych to dávala jako pravidlo (co jsem slyšela, tak každé miminko to má jinak), ale Edwího vždy zaručeně uklidní koupání ve vaničce. Doposud jsme používali vaničku Shnuggle, ale už budeme muset koupit klasickou velkou (i přestože se uvádí, že Shnuggle je do 12 měsíců). Edwí se do ní už skoro nevejde a když napne nohy, dotýká se druhé strany kyblíku, což není úplně žádoucí. Už jsme si s Edwím dali také romantickou vanu společně, ale to zas není moc praktické pro mě. Neustále hlídám miminko a já sama se vlastně skoro ani nenamydlím. Co se týče uspávání Edwího, zaručeně vždy funguje cesta autem. V autosedačce to příjemně drncá a Edwínek většinou usne. Také se mi osvědčilo lehátko Tiny love, které ho vždy zklidní, když má záchvaty breku.

V poslední době uspávám Edwínka večer po kojení tak, že ho položím do postýlky, dám mu ruku na hrudníček a zlehka ho houpu z jedné strany na druhou. Pokud brečí, dám mu dudlíček. Ideální je, pokud je při tom zapnutá pračka 🙂 Zhruba na 80 – 90% to vždy zabere a asi po 5 minutách usne. Většinu těchto uspávacích metod vymyslel Lukáš, ještě že ho mám!

IMG_0141

To jsou naše tipy, jak uspat nebo alespoň uklidnit miminko. Doufám, že vám alespoň něco z toho pomůže a vaše miminko bude krásně klidné a spokojené. S láskou, Simi