Jak jsem zhubla 15 kg po porodu?

Před porodem jsem vážila 75 kg. Koncem šestinedělí jsem se zvážila a měla jsem 60 kg. Nyní mám 59 kg, ale myslím si, že váha už dolů moc nepůjde, spíše bude stagnovat okolo 60 kg. Teď asi naštvu hodně lidí, ale já vlastně ani nevím, jak jsem dokázala zhubnout 15 kg. Samozřejmě, že skoro 4 kg vážilo miminko a něco dalšího placenta, ale zbytek zmizel ani nevím jak. Mám pocit, že jsem pro to až tak moc neuděla, ale to není tak úplně pravda. Popíšu vám můj denní režim a určitě najdeme alespoň pár faktorů, které tomu dopomohly.

  1. Kojení

    Tvrdí se, že kojením žena spálí denně až 500 kcal. Pokud tomu tak skutečně je, můžeme si denně dát jedno hlavní jídlo navíc (nebo přibližně dvě svačiny), aniž bychom přibraly. Zde ale hodně záleží na našem jídelníčku, a pokud v rámci něho přijmeme více kalorií než je naše denní spotřeba, další jídlo navíc vede rovnou k přibírání na váze. Proto neplatí tvrzení, že kojením se automaticky hubne.

  2. Jídelníček

    Tím se dostáváme k našemu stravování, které je po porodu ten nejdůležitější faktor, díky kterému buď hubneme a nebo přibíráme. Cvičit se v šestinedělí moc nedoporučuje, a tak je naše stravování opravdu důležité.

    Musím se přiznat, že můj jídelníček rozhodně ideální není a je na něm co zlepšovat. Ze začátku jsem se bála cokoliv sníst, aby se malému neudělalo zle, a tak bylo mé stravování značně omezené. První týdny jsem v podstatě žila na těstovinách, jogurtech, rohlíku se šunkou a mléčnych čokoládách!  Mám neskutečnou chuť na sladké a jsem schopná jedno normální hlavní jídlo nahradit něčím sladkým. Každý den si neodpustím nějaký domácí koláč, hodně ujíždím na kakau a v poslední době i na cappucinu. Na snídaně si dávám sladké zapečené musli nebo různé cereální čokoládové kuličky s mlékem. Na druhou stranu se snažím nepřejídat, a na oběd si dám např. jen polévku nebo salát. Snažím se jíst hodně bílkovin v podobě mozzarely, vajíček, jogurtů, šunky a pod. Za svou největší neřest považuji pití sladkých limonád/studených čajů, což jsem dříve nedělala. Má to ale i svá pozitiva – pokud budu chtít nutně zhubnout, vysadím tyto limonády a koláče a hubnutí půjde raz dva.

  3. Procházky

    Jak už jsem psala výše, cvičení se v šestinedělí moc nedoporučuje, a tak nejlepší pohyb pro novopečené maminky je chůze. Mě procházky nikdy moc nebavily, ale teď s kočárkem je to super. Člověk se má o co opírat a celkově jde rychleji. Navíc se díky tomu dostáváme do tzv. aerobního pásma a spalujeme tuky. Ideální je v tomto rychlejším tempu vydržet alespoň 1 hodinu, díky čemuž spálíme i ten obědový koláč. Možnost procházek je hodně ovlivněna počasím, pokud je zima a prší, mě osobně se ven vůbec nechce, pokud je ale krásně tak jako v poslední době, vydržím venku třeba celý den.

  4. Ležení na břiše/stahovací legíny

    V šestinedělí po přirozeném porodu se doporučuje ležet na břiše na nějakém malém tvrdším polštářku. Já tohle samozřejmě zjistila až po čase, ale i tak to dle mého názoru pomohlo. Urychluje to zavinování dělohy a také připravuje břišní svaly na pozdější cvičení. Také se doporučuje pořídit si nějaké stahovací legíny. Důležité je, aby měly vysoký pas a nikde se vám “nezařezávaly”. Já jsem si pořídila tyto a skvěle zeštíhlují pas a zároveň tvarují zadeček. Jsou ale spíše na podzim/zimu, takže pokud je budete chtít nosit teď, zkuste si najít nějaké tenčí. Můžu doporučit web Nejleginy. Pár dní jsem se také snažila cvičit břišní svaly, nejprve se doporučuje cvičit šikmé a později až přímé břišní svaly. Vydrželo mi to ale opravdu jen pár dní kdy Edwínek spinkal, jakmile jsem začala chodit ven na procházky, nebyl doma na cvičení ani čas, ani síla.

  5. Zas tak moc to nehrotit

    Asi to na vás působí tak, že jsem hubnutí po porodu vůbec neřešila a šlo to samo, ale to není pravda. Měla jsem (a stále mám) dny, kdy se pozoruji a říkám si, že musím zhubnout. Jsem nešťastná z toho, jak vypadá mé břicho a zadek. Ale zjistila jsem, že čím více se tím zabývám, tím hůře se kila shazují. Když to člověk přestane řešit a žije aktivní život, jdou kila (většinou) sama dolů. A pokud se vás poporodní kila stále drží, nezoufejte – stejně je nedůležitější, abyste vy i vaše miminko byli zdraví a nějaké kilo navíc už je proti tomu jen maličkost.

S láskou, Simi

20180329_120336