Porodnice Podolí – co je zdarma na pokojích a co si vzít s sebou

Pokud se chystáte rodit v Praze v porodnici Podolí, přiblížím vám, jak to vypadá na pokojích a co je dobré vzít si s sebou. Já jsem rodila v květnu 2021. Zaplatila jsem si “Podolský balíček” za 1990 Kč, ve kterém máte extra služby navíc. Seznam těchto služeb najdete zde. Ve finále jsem využila jen pár z nich – dostala jsem vlastní gumové pásy na monitoring (využila jsem jen 1x, pak už mi všude dávali “erární”), dále byl manžel u porodu (za to se platí samostatně tuším 750 Kč), dostala jsem ručníky při porodu a následně nějaké malé občerstvení po porodu (Coca cola, čokoláda, rohlík se sýrem). Za parkování jsme následně stejně platili dole u brány a už se nám nechtělo vracet do nemocnice a řešit, zda nám to někde proplatí. Podolský balíček jsem chtěla ale hlavně z jednoho důvodu a to bylo přednostní právo na nadstandardní pokoj. Ten jsem ale nedostala, protože byly při mém příjmu všechny plné. Nakonec mi to ale nevadilo. Dostala jsem klasický pokoj, který vypadal moc pěkně. V roce 2019 byla porodnice nově zrekonstruovaná a troufám si tvrdit, že klasické pokoje teď vypadají jako nadstandardní. Já byla na pokoji s jednou další maminkou (celkem tedy 2) a měly jsme vlastní koupelnu a záchod! To byl luxus ve srovnání s Apolinářem, kde jsem na záchod a koupelnu musela chodit přes celou chodbu a na pokoji jsme byly 3.

Pokoj v Podolí byl teď velmi prostorný, světlý s výhledem na Vltavu (ten výhled bych brala i do našeho bytu :). Já měla postel blíže dveřím. Vedle mé postele byl jídelní stůl se židlemi a skříň na věci. U skříně byla váha na vážení miminek a dokonce i lednice. Naproti postelím byl přebalovací pult a vedle velké umyvadlo na koupání miminek. Koupelna byla prostorná, byl tam sprchový kout, záchod a umyvadlo. Video najdete zde.

A teď se dostávám k tomu, co bylo volně k dispozici na pokoji. Při příchodu jsem dostala 1x balík poporodních vložek (další už jste museli mít svoje), 1x podložku pod sebe (při zašpinění už vám další nedali), noční košili (tu vám denně na požádání vyměnili). Při potřebě vám také převlékli postel (využila jsem 1x během 3 dní). V koupelně byly k dispozici papírové utěrky (neomezeně), které jsem nakonec používala na spodní část těla po sprše, abych si nešpinila svůj ručník – toto doporučuji, je to dobrý tip. K dispozici bylo také neomezeně mýdlo a desinfekce.

U přebalovacího pultu byly k dispozici látkové plenky (každý den donesli nové), perlan, polštářky a desinfekce na čištění pupíčku, kosmetika HiPP (pleťový olej, sprochový gel atd.), krém proti opruzeninám Weleda.

Největší (a nemilé) překvapení bylo dětské oblečení. Na pokoji jsme měli k dispozici jen pár dětských košilek (žádné body ani pyžámka). Jedna sestřička nám slíbila, že nám oblečení donese a nic nedonesla. Další den jsem šla na sesternu a poprosila o nějaké dětské oblečení. Sestra mi dala JEDNO froté pyžámko, ze kterého se mi Vivi předtím zapařila. Tak jsem jí poprosila, jestli by mi dala nějaké bavlněné. Donesla mi opět JEDNO (nekomentuji, že byla z toho otrávená). Když se vám miminko ublinklo/počůralo, museli jste jít znovu na sesternu. My měli pokoj úplně na začátku oddělení, takže pro nás to znamenalo opravdu dlouhou cestu přes chodbu (moje spolubydlící byla po císaři a bylo to pro ni náročné).

Co doporučuji vzít si ve větším množství s sebou (aneb co mně chybělo):

poporodní vložky

jednorázové podložky do postele (můžete použít i přebalovací podložky pro miminko)

vlhčené ubrousky na utírání zadečku

dětská pyžámka

Super je, že dole v porodnici mají lékárnu, takže pokud vám něco z hygienických potřeb chybí, můžete si to zajít koupit. Nevýhodou je, že celý víkend mají zavřeno.

Ještě bych dodala, že jsme neměli k dispozici žádný kojící polštář (prý jich mají málo), což bylo v prvních dnech kojení hodně nepohodlné. U Apolináře měl kojící polštář každý v posteli. Pokud tedy budete mít možnost, nechte si ho přivézt od vašeho partnera. Dále bych v dětské postýlce uvítala i monitor dechu, který měly k dispozici jen nedonošená miminka.

Co se týče jídla, nosili nám snídani, oběd a večeři. Mně osobně jídlo chutnalo a porce byly velké, takže se z toho dalo dobře najíst. I tak ale doporučuji mít s sebou nějaké jídlo (dobroty), pokud vás bude honit mlsná. Na chodbách v nemocnici jsou i automaty, kde se dá případně něco zakoupit, nebo si můžete zajít do jejich jídelny a dokoupit si jídlo dle vašich preferencí. Nejvíc nás asi překvapil čas večeře, který byl už v 16:30 😀

Když vás přepadl noční hlad, měli na chodbě v kuchyňce k dispozici rohlíky, čaj a mléko. Byl tam také HiPP kojící čaj a bezkofeinové kafe.

Co dalšího jsem si brala s sebou do porodnice najdete u mě ve článku zde. Pokud by vás zajímalo ještě něco dalšího, klidně mi napište, nejlépe asi na Instagram. A chci jen upozornit, že tato situace byla v květnu 2021 a vybavení se může časem měnit – kdysi prý nebyla nouze o dětské oblečení apod.

P.S.: Ještě se chystám napsat srovnání porodnic Podolí a U Apolináře. Každá porodnice měla své výhody a nevýhody, ale pokud bych se měla teď rozhodnout, šla bych rodit znovu do Podolí.