Můj manžel Lukáš si tento koláč vyžádal ke svým 40. narozeninám. Prý je to nejlepší koláč, co jsem kdy upekla :). Tak tady máte recept:
Na koláč budete potřebovat pekáč v rozměru 35 x 21 cm (je to klasický pekáč, který používám např. na pečené kuře).
Na těsto budete potřebovat:
250 g změklého másla
400 g hladké mouky
6 lžic kakaa
1 ks prášek do pečiva
1 ks žloutek
2 lžíce mléka
doporučuji přidat také: 2 lžičky vanilkového bourbounu a 50 g cukru moučka
Náplň:
750 g polotučný tvaroh (měkký ve vaničce)
250 g moučkový cukr
1 ks vanilkový cukr
1 ks žloutek
1 lžíce vanilkový pudink (prášek)
2 ks bílek
doporučuji přidat také: 2 lžíce Malibu/rumu
- Změklé máslo smíchejte s moukou, kakaem, cukrem, práškem do pečiva a žloutkem. Podle potřeby přidejte mléko a vanilkový bourboun a rychle vypracujte hladké, nelepivé těsto. Rozdělte ho na poloviny a každou zabalte do fólie. Polovinu těsta uložte do ledničky, druhou na 30 minut do mrazáku.
- Mezitím připravte náplň. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Tvaroh smíchejte s oběma cukry, pudinkovým práškem a žloutkem. Až je žloutek důkladně vmíchaný do tvarohů, můžete přidat i 2 lžíce Malibu (je důležité žloutek pořádně promíchat, jinak by se srazil). Nakonec lehce vmíchejte sníh.
- Připravte si pekáč a důkladně ho vymažte máslem a vysypte moukou. Vyndejte těsto z ledničky a dlaněmi ho roztáhněte po celém dnu pekáče. Na těsto rozetřete tvarohovou náplň. Těsto uložené v mrazáku nastrouhejte nahrubo na tvarohovou náplň, rovnoměrně po celé ploše. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 40 minut. Koláč nechte úplně vychladnout a až poté krájejte. Skladujte v lednici. Nejlepší je vychlazený až druhý den po upečení.
Pokud se vám koláč povedl, označte mě u fotky na Instagramu! Najdete mě jako @similifecz .
Dobrou chuť!
Fotodokumentace níže. Omlouvám se za nepořádek, Edwí vždy peče se mnou 🙂










