Jak požádat o rodičovský příspěvek?

Nedávno jsem vám na mém Instagramu vyprávěla, jak se mi stala “zábavná” historka při žádání o rodičovský příspěvek. Paní na Úřadě práce mě poslala domů s tím, že jsem tam MOC BRZY a žádost mi nevezme. Já osobně vůbec netušila, že tam je stanovený časový interval, ve kterém musíte jít žádat o příspěvek. Myslela jsem si, že čím dříve to vyřeším, tím lépe. V tu chvíli mi přišlo od vás nespočet dotazů ohledně žádosti o rodičovský příspěvek, na které jsem bohužel neměla kapacitu odpovědět.

Proto nyní píšu tento článek. Jak jsem žádala o rodičovský příspěvek já. Snad vám to ulehčí vaše bytí na mateřské 🙂

  1. V první řadě jsem si v práci zjistila, kolik mi zbývá dovolené (řekne vám to paní na HR/personálním). Na základě toho jsem vyplnila formulář, ve kterém je uvedeno, že po mateřské dovolené budu čerpat tyto dny dovolené a hned poté nastupuji na rodičovskou dovolenou. Formulář jsem měla přímo z naší práce, každý zaměstnavatel to bude mít asi trošku jinak. Zeptejte se u vás v práci, jak to funguje a co vše musíte vyplnit/potvrdit. Také musíte zaměstnavateli potvrdit, na jak dlouho plánujete rodičovskou dovolenou (to se může časem samozřejmě změnit).
  2. Následně jsem šla (respektive moje ségra, za což jí tímto děkuji) na Úřad práce, na kterém seženete všechny potřebné formuláře (můžete se tam přímo i zeptat, co vše je potřeba). Jedním z  nich bylo Potvrzení o nároku na dávky (náhrady) ovlivňující nárok a výši rodičovského příspěvku.” Tento formulář musíte vyplnit a nechat si ověřit na České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ). V Praze je tento úřad na Praze 8 v Trojské ulici. Kontakt najdete ZDE. S sebou si vezměte občanský průkaz a rodný list miminka. Pro cizince a pro lidi, kteří nemají trvalý pobyt v ČR, je tam ještě něco navíc (to jsem ale nezkoumala). Výše měsíčního rodičovského příspěvku se vypočítává na základě vašeho platu v zaměstnání. Pokud byste měly nízký měsíční plat, ale váš partner (otec dítěte) o poznání vyšší, je možné uvést místo vašeho platu plat partnera a k tomu je potřeba vyplnit další formulář. Díky tomu si pak můžete nastavit vyšší měsíční částku a celkový příspěvek 220 tisíc Kč vybrat dříve.
  3. Dále je potřeba vyplnit “Žádost o rodičovský příspěvek“, formulář seženete také na Úřadě práce. S vyplněnými formulářy (já osobně měla tedy tyto dva: Potvrzení o nároku na dávky (náhrady) ovlivňující nárok a výši rodičovského příspěvku a Žádost o rodičovský příspěvek)  jdete zpět na Úřad práce. Musíte tam ale přijít ve správný čas. Edwínek se narodil 23.2. a já si o to můžu zažádat prý až začátkem června. Tzn. šla bych tam nejdříve po 3,5 měsících ode dne, kdy se vám narodilo miminko.
  4. Na Úřadě práce vám vypočítají, na jakou peněžitou částku máte nárok a vy si rozhodnete, jak dlouho chcete peníze pobírat. Celková částka, kterou dostanete, je 220 tisíc Kč. Částka se vypočítává dle vašeho předchozího platu v zaměstnání. Pokud jste měly dostatečně vysoký plat, můžete si zvolit vyšší měsíční částku a peníze si tak vybrat např. během prvního roku. Na rodičovské dovolené ale můžete být i déle, to záleží na dohodě s vaším zaměstnavatelem. Dle mého názoru je lepší si vybrat peníze dříve, protože se pak může stát, že znovu otěhotníte a nestihnete si již celkovou částku 220 tisíc Kč vybrat. Záleží ale na tom, jak dobře umíte s penězi hospodařit a jestli pak zvládnete vyžít další rok bez měsíčního příjmu.

IMG_20180506_103755_376

Dodatečné informace, za které děkuji Štěpánce Š. a Rozárce Š.:

– výše rodičovského příspěvku lze měnit každé 3 měsíce, v případě, že bude vypláceno od 1.6.2018, lze změnit jeho výši nejdříve 1.10.2018. Pokud byste ale chtěly částku navýšit a váš plat by to neumožňoval, je potřeba předložit plat otce dítěte již při žádosti o rodičovský příspěvek, nelze ho doložit až v průběhu pobírání rodičovského příspěvku.

– rodičovský příspěvek se stejně jako mateřská vypláci měsíc zpětně (stejně jako výplata)

Článek byl napsát 21.5.2018 a nebude aktualizován, proto si prosím vždy ověřte, že postupy, které jsem zde psala, jsou ještě aktuální. Rovněž se omlouvám, jestli jsem něco zapomněla napsat, nejsem expert, ale nebojte se, zvládnete to. Na Úřadě práce a na ČSSZ vám vždy paní úřednice poradí, co je ještě potřeba dodat.

Doufám, že vám to alespoň trošku pomohlo a přeji, ať to máte rychle a bez problémů vyřízené.

S láskou, Simi