Co jsme NE/využili z dětské výbavičky?

V těhotenství jsem měla nějakou přehnanou touhu shromažďovat všechny možné věci do výbavičky, aniž bych věděla, zda je budu vůbec potřebovat. Díky tomu se mi doma nahromadilo slušné množství věcí, které jsme ve finále ani nevyužili. Ráda se s vámi o ně podělím, abyste to zbytečně také nepořizovali. Zde jsou věci, které jsme téměř nevyužili:

1. Sterilizátor lahviček a dudlíčků

2

Parní sterilizátor je skvělá věc. Během krátké doby vám vyvaří všechny lahvičky, dudlíčky a nádobí a zajistí, že je vše sterilní a připravené pro miminka. Dovedu si představit, že je to skvělá vychytávka pro maminky, které používají hodně lahvičky např. při přípravě umělého mléka. To ovšem nebyl náš případ. Já potřebovala sterilizovat pouze pár dudlíčků a nebo jednu lahvičku a na to jsem nepotřebovala zapínat obří sterilizátor, který nám zabíral půlku kuchyně. Většinou jsem to hodila jen do kastrůlku a nechala vyvařit v horké vodě. Je ale pravda, že se mi voda několikrát stačila vyvařit a dudlíky se v kastrůlku připekly 😀 (viz moje Instastories). V tomto ohledu je sterilizár určitě fajn a zabrání vám podobné katastrofě. Na druhou stranu doporučuji sterilizátor pořídit až “za chodu” s miminkem, kdy zjistíte, co vše potřebujete vyvařovat a podle toho najít vhodnou velikost sterilizátoru.

Tip: Pokud se sterilizár rozhodnete pořídit, vyhněte se přístrojům, které se dávají do mikrovlnné trouby jako např. tento. Doporučuji pořídit nějaký, který sterilizuje díky horké páře bez použití mikrovlnné trouby, což je např. parní sterilizátor.

2. Ohřívač lahví do auta

16

Člověk (respektive těhotná žena) míní, život mění. Úplně nevím, co se v té mojí hlavičce odehrávalo, ale považovala jsem cestovní ohřívačku lahví do auta jako skvělý nápad! Nezapla jsem to ani jednou. Vlastně jo – jednou, kdy jsem potřebovala v rychlosti něco ohřát, nepřečetla jsem si návod a špatným použitím jsem ten přístroj málem rozbila! Šikovná Simi. Za mě tedy ne, ale na obranu všech ohřívaček mlék a příkrmů znám mnoho maminek, které si ohřívačky mléka chválí a využívají každý den. Každá maminka a dítě má zkrátka jiné potřeby a opět vám můžu jen doporučit, abyste s pořízením ohřívačky (ať už cestovní, nebo klasické) vyčkaly, až bude miminko na světe. Budete mít tak lepší představu, zda ji využijete.

3. 20 tisíc muchláčků a měkkých hraček

3

Čekání na miminko je tak krásné, hlavně když si k tomu můžete nakoupit 20 tisíc plyšáků a muchláčků :D. Pohádkově si myslíte, že si s nimi vaše miminko bude hrát a zabaví ho na dlouhé hodiny. Omyl. Miminko po nich ani nevzdechne. Plyšáci ho začnou zajímat až v pozdějším věku – jestli vůbec? Edwí k tomu stále nedospěl, pořád vedou tvrdé, hrající a svícítí hračky. Na druhou stranu jsou tyto plyšáci a muchláčci tak roztomilí, že jim zkrátka nejde odolat! Na fotku dobrý, no ne? 😀 Pokud vám tedy můžu dát malou radu, určitě si něco sladkého supr žůžo roztomilého kupte, ale nemusíte toho mít desítky natož stovky. Mně se moc líbí čistý design Mamas Papas, u dětí ale spíše vedou barevné hračky.

4. Botičky do 12 měsíců

20180302141631_IMG_0058

Malé botičky jsou opět krásné na fotku, ale tím to končí. Neoblékala jsem je Edwínkovi snad ani jednou. V zimě je miminko stejně v zavinovačce a botičky jsou zbytečné a někdy i dokonce překáží. Nějaké botičky jsem dostala, nějaké jsem i kupovala, ale opravdu jsme je nevyužili. Pokud budete nějaké pořizovat, počítejte s tím, že to je opravdu tak na fotku a neutrácejte za ně tisíce korun.

5. Manuální odsávačka mléka

561(7)_odsavacka-materskeho-mleka-philips-avent-natural-s-via-systemem

V těhotenství jsem si četla články o porodech a co si vzít s sebou do porodnice. Často tam byla zmínka i o odsávačce mléka, proto jsem ji raději koupila. V porodnici jsem jí sice nepotřebovala, ale doma pak ano. Když jsem ruční odsávačku poprvé vyzkoušela, bylo to o nervy. Dalo mi strašnou práci ji správně “zprovoznit” a pak to neustálé mačkání bylo šílené. Neváhala jsem a objednala jsem si elektrickou. Nebe a dudy, noc a den. Opravdu neskutečný rozdíl a neskutečná úleva. U odsávaček mléka je to podobné, jako s ostatními věcmi. Dopředu nikdy nevíte, zda to budete využívat, proto doporučuji s koupí vyčkat. Pokud ale pak budete mít náhlou potřebu, je dobré vědět, kde se dá ihned koupit, abyste na ni nečekaly několik týdnů. U kojení rozhoduje každá hodina. Já měla a stále mám elektrickou odsávačku Tommee Tippee a opravdu jsem byla maximálně spokojená. Jednoduché zprovoznění a ovládání, že to pochopí i maminka v šestinedělí. Jen si přečtěte důkladně návod, abyste omylem nesterizovali něco, co se nesmí (já tam šoupla jednu hadičku, která se neměla sterilizovat, ale naštěstí to odsávačka přežila a i přes to krásně fungovala).

6. Termosky

423000TT
Termosek máme doma opravdu hodně. Něco jsme dostali, něco jsem koupila. Nevyužili jsme snad ani jednu a vlastně nevím proč? Přijde mi to jako super vychytávka. V zimě jsem si představovala, jak do toho budu dávat Edwínkovi čaj a jak bude krásně teplý. Mělo to ale háček. Edwínek čaj nepije, pije pouze vodu. Termosky na ohřívání jídla jsem také skoro nevyužila. Měli jsme tuto přenosnou ohřívačku a zároveň termosku, ale zkrátka jsem jí moc nepotřebovala. Pokud jsme byli někde venku, většinou jsem si nechala skleničku s příkrmem ohřát v nějaké restauraci nebo kavárně, a nebo jsme se na jídlo stihli vrátit domů. Věřím, že nějaké akčnější maminky by tuto přenosnou termosku určitě využily, ale pro mě byla poměrně zbytečná.

7. Nosítko

tula-tula-toddler-nositko-wonder
Tímto pobouřím asi 98% maminek, ale my to tak prostě měli. Nosítko ani šátek jsme vůbec nevyužívali. Měla jsem doma jedno nosítko, které jsem vždy jednou za čas vyzkoušela, ale Edwímu se tam nelíbilo. Brečel, vztekal se a chtěl pryč. Edwí miluje nošení, ale nosítko mu zkrátka nevyhovovalo. Po čase jsem zkoušela i jiné značky a typy, ale bylo to podobné a mě z toho navíc bolela záda. Vím, že se tvrdí, že při správném nošení záda nebolí, ale mě bolela i po té chvilce, co jsem nosítko zkoušela. Navíc jsem ani neměla důvod Edwího navykat na nošení. Edwí miluje kočárek a vždy se mu v něm dobře spinkalo, takže jsem byla jedině ráda. Upřímně si to ani nedovedu představit, že bych měla Edwínka pořád na těle a vlastně si pomalu ani nedošla na záchod. Toto je ale opravdu velmi individuální věc, každá maminka to má jinak a mělo by se to respektovat. Některým maminkám nosítka vyhovují, něktěrým vyhovuje zas kočárek. Pokud se chystáte nosítko/šátek pořídit, poradím vám zas tu stejnou věc jako u všeho. Vyčkejte s tím až po porodu a rovnou vyzkoušejte, jak se v daném nosítku bude miminku líbit.

Co jsme naopak využili/stále využíváme hodně?

1. Koš na pleny

15Není to jen tak ledajaký koš. Sangenic Tec je koš se speciálním systémem, který zabraňuje zápachu použitých plenek. Obsahuje výměnné kazety s antibakteriálními fóliemi, jejíž antibakteriální složka zničí 99% baktérií. Občas nám tyto antibakteriální fólie dojdou a to je tedy neskutečný rozdíl – smrad je po celé místnosti! Tento koš na pleny máme od narození Edwínka, ale začala jsem ho doceňovat až tehdy, když jsme zavedli příkrmy… to se totiž změní i zažívací systém miminka a je to cítit 🙂 Používáme ho doteď a už si nedovedu představit, že bych ho doma neměla.

2. Speciální podložka pro miminko

IMG_20180308_110313_056

Tuto podložku Cocoonababy Red Castle pro miminko jsme používali sice jen prvních pár měsíců, ale nedám na ni dopustit. Mám k ní opravdu silné pouto a doteď nemám to srdce ji prodat nebo někomu věnovat- co kdybychom ji ještě někdy potřebovali? Sice s Lukášem tvrdíme, že už druhé dítě nebude, ale nikdy neříkej nikdy.

Edwínek měl problémy s usínáním a častokrát to bylo opravdu náročné. Nepomáhalo nic a zafungovala až tato podložka. Lukáš přišel na metodu, kdy Edwínka lehce v podložce kolébal a díky tomu Edwí usnul. Byl to opravdu zázrak a byla jsem šťastná, že se Edwínkovi v podložce tak líbilo. Ležel na ní často i přes den a cítil se tam bezpečně. Díky svému speciálnímu tvaru totiž připomíná dělohu, a proto jsou miminka v podložce tak spokojená. Netvrdím, že si každá maminka na mateřské tuto podložku může dovolit, ale pokud máte prostředky, opravdu ji mohu doporučit. Jak říkám – já jí mám pořád doma, co kdybychom ji ještě někdy potřebovali? 🙂

3. Dětské hrající lehátko

Screenshot 2019-07-03 at 09.10.47

Byly chvíle, kdy Edwínka dokázalo uklidnit jen toto lehátko Tiny Love. Edwí často trpěl na bolesti bříška a měl šílené záchvaty breku. Doma jsem ho neustále nosila v náručí a pokud jsem ho položila, začal záchvat odznovu. Když jsem si ale potřebovala odskočit, nebo se nalíčit, dala jsem ho na chvilku do lehátka a byl klid. Edwí sledovat svítící kolečko a poslouchal písničky. Dost často se u toho i smál, což bylo hrozně hezký. Lehátko by určitě nemělo sloužit na dlouhé hodiny, ale na uklidnění či zabavení bylo skvělé. Používali jsme ho opravdu každý děn několikrát. Dokonce jsme v něm zvládli i první příkrmy, než jsme pořídili velkou jídelní židličku.

4. Barevná dětská deka s aktivitami

20180723_125233

Tuto barevnou deku Taf toys s aktivitami měl Edwínek opravdu rád (je již ze staré kolekce a nevím, jestli ji brzy nepřestanou prodávat). Krásně na ní pásl koníčky a brzy se naučil i přetáčet a plazit. Pokud se rozhodnete nějakou hrací deku pořídit, doporučuji vybrat tu, která má co nejvíce šustících, chrastících a dalších aktivit. Miminka to milují. Také je dobré deku koupit co nejdříve (dokud je miminko opravdu malé a ještě neleze). Jakmile už se začně přetáčet a plazit se, brzy vám z hrací deky odleze pryč. My ji ale využili na maximum.

5. Monitor dechu

IMG_20180410_101250_787

Měli jsme monitor dechu Nanny a byl super. Používali jsme ho každý den po dobu prvního roku. Byla jsem psychicky klidnější a věděla jsem, že kdyby miminko náhodou přestalo dýchat, monitor dechu spustí alarm. Setkala jsem se i s názorem některých maminek, že je monitor dechu zbytečný a že naše maminky ho také neměly. Ano, souhlasím, že ho naše mámy neměly, ale to přece neznamená, že ho nemůžeme využívat my. Pokud zde taková technologie existuje a zajistí mi klid na duši, nevidím důvod, proč bych ji nemohla využívat. Já ho první tři dny s Edwínkem nezapínala a nemohla jsem spát. V klidu jsem usnula až čtvrtý den, když byl zapnutý, takže mě to psychicky opravdu pomohlo.

Tip: Pokud budete monitor dechu zapojovat, ujistěte se, že máte hlavní jednotku u nohou. Já ji měla ze začátku u hlavičky (jak můžete vidět na fotce), což je špatně.

6. Dětská chůvička

IMG_0141

Další technologie, která nám usnadňuje život. Opět jsem měla chvilkové období, kdy jsem chůvičku nepoužívala, ale poté jsme začali zavírat dveře a chůvička byla potřeba. Měli jsme a stále máme chůvičku od značky Capidi  s tímto krytem. Jsem s ní moc spokojená. Jednoduché ovládání, vibrace a zároveň nádherný design. Jediné, čeho možná trošku lituji, je to, že jsme nepořídili video chůvičku. Myslím, že by mi to ušetřilo časté kontrolování, když se miminko pouze přetočí na stranu a chůvička hned spustí vibrace. Pokud tedy můžete do chůvičky více investovat, doporučuji pořídit video chůvičku. Jinak vám ale skvěle poslouží i chůvička bez kamery.

Mohla bych pokračovat asi dál, co vše jsme využili a nevyužili z dětské výbavičky, ale to bych tento článek asi nikdy nevydala 🙂 Třeba časem vznikne pokračování, chtěli byste? Jinak budu moc ráda, pokud mi do komentáře napíšete vaše zkušenosti, co vše jste nevyužili a naopak využíváte a nedali byste na to dopoustit. Určitě tím pomůžete spoustě dalších maminek, které jsou prvorodičky a vůbec netuší, co vše mají do dětské výbavičky pořídit.

S láskou, Simi