Tipy jak lépe KOJIT (a nevzdat to)

V první řadě bych chtěla uvést, že nejsem laktační poradkyně a ani se nepovažuji za nějakou přebornici v kojení. Často s Edwínkem při kojení “bojujeme”, ale stále úspěšně vítězím – Edwí se nakonec vždy dosyta nakojí a je spokojený. A to jsem si již nejednou myslela, že se odstavil a moje mléko odmítá. Možná je mezi vámi někdo, kdo má při kojení podobné problémy jako my, a tak bych vám ráda tímto článkem pomohla a poradila, jaké triky při kojení používám já a co mi kojení usnadňuje.

1. Kloboučky a mastička

Kloboučky jsem použila asi jen 3 dny za celou dobu kojení, ale bezkompromisně můžu říct, že mi zachránily kojení. Bez nich bych to bývala vzdala. Bylo to někdy v šestinedělí, kdy jsem měla rozkousané bradavky až do krve a kojení neskutečně bolelo. Kojení s klouboučkama sice není nic komfortního, musíte na ně neustále myslet, sterilizovat atd., ale když není zbytí, jsou skvělým pomocníkem. Při kojení s kloubočkama se nám doba kojení asi ztrojnásobila. Pamatuji si, že jsem Edwího kojila snad 45 minut a normálně je nakojený za 10 minut. Po třech dnech se díky kloboučkům a krému na bradavky (používala jsem Purelan – nemusí se oplachovat před kojením) ňadra krásně zahojila a kojili jsme zas bez kloboučků.

2. Dudlík místo prsa a vyměnit

Dudlík místo prsa je můj vynález, který teď aktuálně dost často používám. Je to paradox, protože jsem často slýchávala, že dudlík naopak kojení škodí. Já na něj nedám dopustit. Stává se, že Edwínek nechce prso, ale dudlíček si vezme a usilovně ho saje. Vidím na něm, že má hlad, ale né a né se přisát k prsu. Vezmu si ho vždy do náručí jako když jdeme kojit a dám mu dudlíček. Jakmile začne cucat, vytáhnu ho a vyměním za prso. Najednou se krásně přisaje a většinou se už nepustí. Pokud vidím, že má tendence se od prsa odklánět, jemně (ale důsledně) mu držím hlavičku u prsa, aby se dostatečně napil.

3. Strašák jménem příkrmy a lahvička

Musím uznat, že po zavedení příkrmů a také podávání vody z lahvičky, se naše kojení lehce zhoršilo. Edwínek se najednou nechtěl přisát a opět jsem s ním musela trochu zabojovat. Některé dny to vypadalo, že se zkrátka odstavil a už ode mě pít nebude. Já se ale nedala. Zkoušela jsem to tak dlouho, dokud se nepřisál (pomohla metoda dudlík místo prsa). Pokud se miminka kojí např. 5 měsíců, již to nezapomenou, i když jim dáte lahvičku. Nebojte se toho, i když můžete čekat, že se vaše kojení třeba trošku změní a už nebudete kojit tak často.

4. Zakryjte mu hlavičku

Pokud kojíte na veřejnosti a vaše miminko už je dostatečně zvědavé, budete mít asi co dělat, abyste ho nakojily. Děti se totiž neustále dívají po okolí, kroutí hlavičkou na všechny strany a to jediné, co je v tu danou chvíli absolutně nezajímá, je kojení. Osvědčilo se mi Edwínkovi vždy zakrýt hlavičku plenou, aby viděl pouze prso a v klidu se nakojil. Navíc tak kryjete i sama sebe před okolím. Myslím si, že kojit na veřejnosti jde i decentně a nemusí být nic vidět (pokud s vámi zrovna vaše miminko nebojuje a nevzteká se při kojení). Dejte si ale pozor, aby vašemu dítěti nebylo moc teplo a měl pod plenou alespoň trochu vzduchu. Při kojení není nic horšího, než když je miminku příliš teplo. A tím se dostávám k bodu číslo 5.

5. Není mu moc teplo?

Při kojení vydává miminko spoustu energie a díky tomu se zahřívá. Pokud už je dítěti před kojením teplo, bude se mu těžko kojit. To platilo především v létě, kdy byly ty neskutečná vedra. Edwínek byl vždy přehřátý a když jsem pak po něm chtěla, aby se přisál, začal se vztekat a kojení odmítal. V této chvíli jsem mu dala pouze vodu z láhve, on na chvíli zahnal žízeň a našli jsme chladnější a přívětivější místo na kojení. Dítě musí mít uspokojené i další základní potřeby, aby se nakojil – např. když se mu chce na záchod, také se vám ho bude těžko kojit (bude to takové kojení a tlačení zároveň).

Tento článek mě napadl nedávno, když jsem zrovna Edwínkovi vyměňovala dudlík za prso a říkala jsem si, že možná i někomu z vás by tyto tipy mohly pomoci. Pokud máte nějaké vaše vychytávky při kojení, určitě mi je napište na Facebook nebo Instagram.

P.S.: Sledujte můj Instagram, brzy tam vyhlásím testovací akci pro prvních 25 maminek, které si budou moci vybrat dva produkty od značky Tommee Tippee. Těším se, že hodně z vás udělám radost a budete si moci vybrat 2 produkty na testování.

S láskou, Simi